Ido Portalin Movement X -wörkshoppi

Vietin kesäkuun 5. ja 6. päivän Ido Portalin Movement X –workshopissa Turussa. Kahden päivän pelkällä opetuksella oli hintaa 610 euroa. Liikkumista, nimenomaan siis yleisesti liikkumista, kertyi kahdelle päivälle noin 16 tuntia yhteensä. Iltapäivän alkupuolella pidettiin puolentoista tunnin lounastauko, mutta muuten koko päivä oltiinkin käytännössä jalkojen, tai käsien, päällä. Näillä spekseillä tuntihinnaksi tulee siis himpun verran pyöristäen 40 euroa per tunti. Kallista, sanoisi joku. Itse en kuitenkaan koe, ettenkö olisi saanut vastinetta rahoilleni. Lisäksi kustannusta voi ajatella useissa tapauksissa myös investointina, jolla on nollasta poikkeava tuotto-odotus.

Mitä tuolla rahalla sitten sain? Mikä tekee workshopista sen arvoisen? Vielä näin viikko paikalta poistumisen jälkeenkään en osaa osoittaa sormella mitään yksittäistä juttua. Vaikka kahden päivän aikana tuli vastaan useampikin itselle uusi tapa liikkua, ei mikään yksittäinen liike ole se juttu.

Kuten workshopin ohjaajista John Sapinososta ja Odelia Goldsmithistä ensinmainittu kertoi, ei liikkuminenkaan koostu yksittäisistä liikkeistä. Vaikka osaisit etuvaa’an, nojavaa’an, muscle-upin ja 17 muuta yksittäistä liikettä, ei se tee sinusta vielä heidän terminologiaansa käyttäen loistavaa liikkujaa. Liikkumisen hienoudet ovat pienissä yksityskohdissa, nyansseissa, liikkeiden välisissä siirtymissä, vartalon jatkuvassa hallinnassa, liikkeiden yhdistelemisessä, improvisaatiossa.

Samaten workshopin kokonaisuudessa ei mikään yksittäinen palanen, tai tiettyjen sellaisten summa, muodosta koko kokonaisuutta. Annetaanpa Idon itsensä kuvata Movement X:ää (poimittu kokemusta kuvaavan blogin Facebook-kommentiketjusta, https://www.facebook.com/groups/moveculture/permalink/876147432480283/):

Thank you all for the great reviews. People would think we pay you to say it. Some always think ‘its too good to be true’ but frankly, this workshop (Mov-X) is in one word…UNIQUE. We receive the feedback of ‘life changing’ every weekend without exaggeration. The reason is of course the big and smaller messages the whole thing is constructed upon and how it is supported by the research and practice we put in to convey it: from the demos to the gradual process to the terminology, the supporting philosophy, the jokes, the human contact, the challenge but the rewards, the pedagogy and educational tools, etc, etc. Those who teach this workshop are REAL movers – my team is comprised of those who live, breath and do movement 24/7. Very proud to receive feedback about this workshop – whether me or other team members are teaching it. Thanks again!

Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Niin Movement X:ssä kuin itse liikkeessäkin.

Itse olen sillä tavalla onnellisessa asemassa, että olen altistunut viimeisen 33 vuoden aikana monenkinlaiselle liikkeelle. Silti ei ole liioiteltua sanoa, että kokemus oli silmiä avaava. Harmonia, hallinta, liikkeen kauneus, leikkisyys, pelit, arvoitukset, tutkimus, ratkaisujen löytämiset, haasteet, onnistumiset, huumori, hymyt, ihmiskontakti, sanaton (ja sanallinen) viestintä, yhteisymmärrys, arvostus, taito, tieto. Kaikkia näitä. Ja sitten vielä se taitavasti punottu näkymätön verkko, joka nivoo kaiken yhteen. Tämän verkon Johny ja Odelia kutoivat, niin kauniisti kasaan, ettei sitä edes huomannut.

Pidän itseäni melko taitavana, ainakin insinöörikoulutetuksi, kuvaamaan sanoilla vähemänkin käsinkosketeltavia asioita. Mutta välillä lineaarisesti etenevän kielen keinot vain loppuvat kesken. Kuva kertoo välillä ihan oikeasti enemmän kuin tuhat sanaa. Ja video enemmän kuin tuhat kuvaa. Ja paikanpäällä todistettu tapahtuma enemmän kuin tuhat videota. En pysty edes aloittamaan Johnyn ja Odelian demonstroiman Zen Archer –pelin kuvaamista, koska tiedän, etten voi tehdä oikeutta todellisuudelle. Peliä itsessään voi ajatella jonkunlaisena kamppailun ja tanssin yhdistelmänä, mutta tämäkään ei tee oikeutta oikealle toteutukselle. Harmonista. Kaunista. Kahden ihmisen välistä liikkein keinoin tapahtuvaa vuoropuhelua.

Katsokaa vaikkapa kuinka Johny leikkii traktorin renkaan kanssa:

Tai kuinka Ido tutkii erilaisia lokomootiotapoja

Tai Odelian liikkumisen vaivatonta tanssillisuutta

Tai Idon 64-vuotiaan äidin 58-vuotiaana aloittaman harjoittelun tuloksia

Onko siis liian myöhäistä aloittaa? Tuskinpa.

Konkretiaa

Jukka Mäennenä kirjoittaa super-sets.com sivustollaan Idosta hyvin:

Ido opettaa liikettä. Toistaiseksi hän ei ole tavannut ketään, joka täyttäisi vaatimukset hyvälle liikkeen opettajalle, jolla olisi kokonaisvaltainen lähestymistapa. Hänen tapaamillaan opettajilla ja mestareilla on ollut erinomaista tietoa ja osaamista, mutta se on usein rajoittunut vain heidän erikoisalaansa ja lajiinsa. Ido halusi tulla sellaiseksi, jolla olisi vastaus kaikkiin kysymyksiin, mitä tulee liikkeeseen.

Noin konkreettisesta workshopissa käytiin läpi maistiaiset muista tarjolla olevista syventävistä kokonaisuuksista. Näitä ovat esimerkiksi Handbalancing, Corset, Upper Body Strength ja Locomotion.

Käsitasapainoiluosuus koostui käytännössä käsilläseisonnan rakentamisesta, johon yhdistettiin ranteita vahvistavaa oheisjumppaa. Johny esimerkiksi demonstroi kuinka liikkuvien ja vahvojen ranteiden päälle voi hypätä seisaaltaan. Siis siten, että ranne on taitettuna 90 astetta ns. väärään suuntaan. Olkanivelen terveyden ja liikkuvuuden kannalta tärkeässä roolissa puolestaan olivat puolestaan erilaiset roikkumavariaatiot. Roikkuminen kun on Idon näkemyksen mukaan kyykkyasennon ja käsillä oleilemisen lisäksi tärkeimpiä ihmisen taitoja. Tuon kolmikon kolmatta lenkkiä, eli kyykkyä puolestaan jumpattiin erikseen oleskelemalla kyykyssä 10 minuuttia, jonka aikana tehtiin erilaisia liikkuvuusharjoitteita ja ylipäätään liikkumista. Mieleenpainuvana yksityiskohtana demotilanteissa eturiviä pyydettiin aina kyykkäämään alas. Ei yhtä ainoaa kertaa istumaan alas.

Yläkroppavoimailu puolestaan toteutettiin kolmessa ryhmässä sen mukaan kuuluuko viisi tiukkaa leukaa ja dippiä, tai rengas muscle-up omaan repertuaariin. Ryhmissä opeteltiin siis erikseen leuanvetoa tangossa ja dippejä kahden cross-fit boxin välissä; false-grip leukoja, dippejä sekä muscle-up transitiota renkailla; ja vapaampaa improvisointia renkailla. Tässä yhteydessä tehtiin erityisen selväksi oikean tekniikan ja liikestandardien tärkeys. Jos renkaat eivät osu rintaan false-grip leuanvedossa ei se ole toisto. Samaten dippi lasketaan joka kerta pohjaan asti. Miksi näin? Koska silloin siirtymä renkaiden alta niiden päälle on mahdollisimman helppo. Isolate, integrate, improvise. Ensin opettellaan liikkeen yksittäiset osiot, sitten ne yhdistetään kokonaisuudeksi, jonka jälkeen voi siirtyä leikkimään ja improvisoimaan liikkeellä. Leukoja ei vedetä leuanvedon takia. Käsillä ei seisota käsilläseisonnan takia. Kaikki tähtää vapaaseen liikkumiseen, jossa voidaan käyttää pakista löytyviä työkaluja. Improvisoida. First, you’re born, then you improvise and then you die.

Viimeisenä olleessa lokomootio-osuudessa käytiin läpi erilaisia animal movemet –sävytteisiä tapoja siirtyä paikasta A paikkaan B. Tätäkin kokonaisuutta leimasi liikkeen huolellisuus ja hallittavuus. Earn the speed. Ensiksi opetellaan hallitsemaan liikkeen jokainen vaihe, jonka jälkeen sitä voi hiljalleen nopeuttaa. Launtai-iltana auringon paahtaessa salin ikkunoista, meinasi tässä vaiheessa jo tulla hieman lämmin. Esimerkiksi puukepin selän päällä pitäminen karhunkäynnissa (matala bear crawl) ei välttämättä kuulosta isolta hommalta, mutta laitaa koko kropan varpaista sormenpäihin aikalailla hommiin. Lokomootioon voi myös salakavalasti ujuttaa esimerkiksi yhden käden punnerruksia mukaan, joita voi halutessaan (tai jaksun hiipuessa) toteuttaa vaikkapa vapaan käden kahdella sormella tukien.

Yhteenveto

Vaikka kirjoittaisin aiheesta vielä toiset 1000 sanaa, en edelleenkään usko, että pystyisin kuvaamaan mitä Turussa noina päivinä tapahtui. Yhteen lauseeseen puristettuna voisin sanoa, että liikkumisen taitoa ja iloa siirrettiin kahdelta uskomattomalta opettajalta 40 innostuneelle oppilaalle. Jos olet millään muotoa kiinnostunut liikkumisesta, kuten jokaisen ihmisen mielestäni olisi hyvä olla, suosittelen Movement X:ää vilpittömästi. Älä anna hinnan kauhistuttaa. Jotkut jutut ovat hintansa arvoisia.

Idon liikefilosofiaa en rupea tähän perusteellisemmin kirjoittamaan auki. Todettakoon, että jokaisen olisi ehdottoman tärkeää osata liikkua. Ihminen kun ei ole kehittynyt tekemään vain vaikkapa kyykkyä, penkkiä ja maastavetoa. Istumisesta puhumattakaan. Seuraava viiden minuutin video kertoo oleellisimman:

Workshopin jälkeen löydettynä kyseinen pätkä veti ainakin allekirjoittaneen karvat pystyyn. Vahvaa asiaa, jonka itse allekirjoitan joka sanan osalta.

Jos haluat perehtyä herran ajatuksiin hieman perusteellisemmin, seuraavat haastattelut avaavat asiaa jo huomattavasti paremmin. Yhdellä sanalla; suosittelen. Herättää ajatuksia.

Pidempi haastattelu London Realin sivustolla: http://www.londonreal.tv/episodes/ido-portal-just-move

Seuraavassa muutama linkki vastaaviin kirjoituksiin, kuinka muut ovat kuvanneet kokemuksiaan Idon ja/tai hänen tiiminsä opetuksessa:

Super-sets.com:

http://www.super-sets.com/2013/06/12/ido-portal-movement-x-seminaari/
http://www.super-sets.com/2014/08/09/ido-portal-the-corset-seminaari/

Eveliina Tistelgren:

http://www.eevsku.fi/2015/06/mita-opin-ido-portalilta/

Mike Perry:

http://paleolates.com/2014/08/09/i-do-movement/
http://paleolates.com/2015/06/09/i-do-movement-part-2/

Primal Movers:

https://primalmovers.wordpress.com/2013/06/05/ido-portal-keep-moving/

Summa summarum. Olen vaikuttunut. Sekä inspiroitunut, Johnyn, Odelian ja Idon ansiosta.

11401357_640241202786320_816223060709269333_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *